Τα θέματα της εγκληματικότητας δεν έχουν χρώμα – Πρέπει να κρατήσουμε ψηλά το ηθικό του κάθε αστυνομικού

24 Μάι 2018

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΣΥ, ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Μετά την συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου


Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συναντηθούμε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης μαζί με τους στενούς μου συνεργάτες, τα μέλη της Επιτροπής Νομικών της Βουλής. Είπαμε στον Υπουργό, και θα το επαναλάβουμε και δημόσια, ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα στηρίξει οποιαδήποτε νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης ούτως ώστε να παρασχεθούν τα αναγκαία και απαραίτητα εργαλεία για την πάταξη του εγκλήματος στον τόπο μας. Φυσικά αφού διασφαλίσουμε το απόρρητο της επικοινωνίας των νομοταγών πολιτών. Και μέσα από αυστηρούς κανόνες να παρέχεται η ικανότητα στην αστυνομία η χρήση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων. Και οποιοδήποτε άλλο νομοθέτημα κρίνει το κράτος ότι θα είναι επιπρόσθετο όπλο στην φαρέτρα τους, εμείς δηλώνουμε παρόντες.

Τα θέματα της εγκληματικότητας δεν έχουν χρώμα. Για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί πρέπει να θωρακίσουμε την αστυνομία και πρέπει να κρατήσουμε ψηλά το ηθικό του κάθε αστυνομικού, του κάθε αξιωματούχου της ηγεσίας της αστυνομίας.

Ταπεινά το λέω, παρόλο που είμαι ένας από τους πολιτικούς που καλωσορίζω την κριτική, και είμαι ανεκτικός ακόμα και σε ακραίες κριτικές. Τώρα είναι η ώρα να θωρακίσουμε όλη την αστυνομία. Χρειάζεται την στήριξή μας.

Έγιναν λάθη; Είχαμε παραλήψεις; Βεβαίως και λάθη έγιναν και παραλήψεις υπήρχαν. Αλλά ας μην μηδενίζουμε. Είναι αυτή η αστυνομία και αυτή η ηγεσία της αστυνομίας που τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο τεκμηρίωσε υποθέσεις διαπλοκής, αλλά πέτυχε την καταδίκη πολλών που είχαν σχέση με διαπλοκή και διαφθορά που σήμερα εκτίουν τις ποινές εντός της φυλακής.

Η κριτική όπως είπα, καλοδεχούμενη. Ας μην παραγράφουμε και τις επιτυχίες της αστυνομίας.

Αλλά και σ’ αυτό θα πω κάτι. Για τις επιτυχίες είμαστε όλοι πατεράδες. Τα λάθη, τις παραλήψεις, τις αποτυχίες, τις αφήνουμε ορφανές ή τις φορτώνουμε στην συγκεκριμένη περίπτωση στην αστυνομία και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Σήμερα παρακολουθούμε την αποφασιστικότητα της αστυνομίας να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα. Ειλικρινά διερωτώμαι. Αυτή την ώρα οι οποιεσδήποτε κριτικές πόσο βοηθούν το έργο της αστυνομίας; 

Να πω και κάτι για μας τους πολιτικούς. Δεν εξαντλείται ο χρόνος. Θα είμαστε εδώ και σε μια βδομάδα και σε ένα μήνα. μικρόφωνα θα έχουμε μπροστά μας καθημερινά. Και κάμερες. Ας στείλουμε σήμερα όλοι ένα μήνυμα. Όλα τα πολιτικά κόμματα, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, ότι είμαστε δίπλα από την αστυνομία και το οργανωμένο έγκλημα θα βρει απέναντί του ενωμένη την πολιτική ηγεσία του τόπου. Κι αυτό είναι το μήνυμα που στέλλω. 

Λευκωσία, 24 Μαΐου 2018