Η Κύπρος θα είναι κατά της επιβολής τελών σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

10 Νοέ 2017

Δήλωση Προέδρου Κ.Ε. Οικονομικών και Προέδρου ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου,
μετά την συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους κ. Gunther Oettinger

Είχαμε συνάντηση με τον Επίτροπο Προϋπολογισμού και Ανθρώπινου Δυναμικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Έτινγκερ, όπου συζητήσαμε το δημοσιονομικό πλαίσιο και τη διαμόρφωση των προϋπολογισμών της ΕΕ. Το πως θα αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο οι ευρωπαϊκοί πόροι, να γίνει η Ευρώπη πιο αποτελεσματική, να είναι κοντά στους πολίτες και να έχει προστιθέμενη αξία το κάθε ευρώ που δαπανείται από ευρωπαϊκούς πόρους.

Συζητήσαμε τη μεγάλη πρόκληση της Ευρώπης μετά και από την απόφαση για το Brexit, όπου την ώρα που θα αποστερηθεί η Ευρώπη €12 – €14 δισεκατομμύρια ετησίως, θα πρέπει παράλληλα να αυξήσει δαπάνες που αφορούν την πολιτική ασφάλειας και την εξωτερική πολιτική, όπως επίσης και επιπρόσθετες δαπάνες για αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Η Ευρώπη είναι για να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Δηλώσαμε ως Κύπρος ότι θα συνεργαστούμε με τον Επίτροπο για αυτή τη νέα πρόκληση της Ευρώπης, αλλά την ίδια ώρα ξεκαθαρίσαμε πως η Κύπρος θα εναντιωθεί στην επιβολή οποιωνδήποτε τελών πάνω στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, γιατί αν κάτι τέτοιο γίνει θα πληγεί η Κύπρος ως κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ ΔΗΣΥ
Λευκωσία, 10 Νοεμβρίου 2017