Η παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση

24 Οκτ 2017

Δηλώσεις Προέδρου ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά από επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο UCLAN CYPRUS στην Λάρνακα

Ας μιλήσουμε για την εκπαίδευση, τις προοπτικές της χώρας μας, να μιλήσουμε για το αύριο, να μιλήσουμε για τις μεγάλες ευκαιρίες.

Σήμερα επισκέφτηκα το Uclan Cyprus, το Βρετανικό Πανεπιστήμιο, αδειοδοτημένο στην Κύπρο, εντυπωσιασμένος. Αυτή είναι η Κύπρος, η Κύπρος των ευκαιριών.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι το 1985 είχαμε μόλις 3,000 φοιτητές, σήμερα έχουμε στο σύνολο 38,000. Τρομακτική αύξηση αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος γιατί ο πήχης πρέπει να είναι ακόμη πιο ψηλά.  Σήμερα έχουμε 22 χιλιάδες ξένους φοιτητές. Δεν αντιλαμβανόμαστε την σημασία. Είναι ωσάν να έχουμε μισό εκατομμύριο τουρίστες επιπρόσθετα τον χρόνο. Γιατί, για να υπάρχουν τα εισοδήματα που αντιστοιχούν σε ένα ξένο φοιτητή, χρειάζονται τουλάχιστον 25 τουρίστες. Ο τουρίστας μένει μια βδομάδα, ο φοιτητής ολόχρονα.

Επιπρόσθετα, στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ποιοι απασχολούνται; Οι μορφωμένοι κύπριοι. Αυτοί που έχουν τα καλύτερα πτυχία. Εδώ έχουν προσωπικό 200 άτομα εκ των οποίων οι 190 είναι πτυχιούχοι, με μάστερ και δοκτοράτα.

Αυτή είναι η Κύπρος του αύριο. Η παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση. Η καλύτερη επένδυση γιατί διαμορφώνουμε νέους για το αύριο αλλά είναι και η καλύτερη οικονομική επένδυση, προσελκύοντας ξένους φοιτητές στην Κύπρο.

Εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός πάντα στηρίζαμε την εκπαίδευση και δεν διαχωρίζαμε στην καλή εκπαίδευση την δημόσια και την κακή την ιδιωτική. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την δημόσια εκπαίδευση αλλά από την άλλη είμαστε υπέρμαχοι και στηρίζουμε την ιδιωτική εκπαίδευση, που δημιουργεί τεράστιες προοπτικές για τον τόπο μας.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ερ.: Για την σχολή της Λάρνακας που επίκειται να δημιουργηθεί…

Απ.: Ξέρετε δεν είμαι από τους πολιτικούς που θα πάω στην Λάρνακα, να τάξω το άλφα, θα πάω στην Πάφο να τάξω το βήτα. Αυτά δεν είναι της δικής μου φιλοσοφίας. Να δούμε την Κύπρο του αύριο. Έχουμε μεγάλα οράματα για τον τόπο μας. Να μην ικανοποιούμαστε με τα μικρά.

Υπάρχουν τεράστιες προοπτικές. Ζούμε στην Κύπρος της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης. Πρέπει να κουμαντάρουμε το σκάφος για να παραμείνει στην σωστή πορεία. 

Ερ.: Αυτές οι 22 χιλιάδες φοιτητές προέρχονται από διάφορες χώρες και αυτό είναι και μια πάρα πολύ καλή διαφήμιση για την Κύπρο…

Απ.: Ναι, είπα στην σύντομη ομιλία μου στους φοιτητές, όπου το χάρηκα ιδιαίτερα, χάρηκα γιατί ένιωσα και εγώ νέος, ότι εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ την Νέα Υόρκη που σπούδασα, όπως και αυτοί οι φοιτητές δεν θα ξεχάσουν ποτέ την Κύπρο.

Και κάτι επιπρόσθετο. Όπως ο κάθε γονιός κύπριος, που έχει το παιδί του για σπουδές στο Λονδίνο και θα πάει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο να το επισκεφθεί, να ξέρετε ότι αυτές οι 22 χιλιάδες φοιτητές, πρέπει να λάβει υπόψη κανείς και τις 22 χιλιάδες οικογένειες τους, που θα έρθουν. Και αυτοί οι φοιτητές θα είναι αύριο οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου μας.