19ο Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων

21 Οκτ 2017

Χαιρετισμός Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στο 19ο Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων

Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά έλαβα την πρόσκληση για να απευθύνω χαιρετισμό στο Παγκύπριο σας Συνέδριο. Δυστυχώς, οι ειλημμένες υποχρεώσεις δεν το επιτρέπουν να είμαι παρόν.

Το μήνυμα της σημερινής ημέρας, είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, την ισότιμη συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι και το θεμελιώδες δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες.

Ο τρόπος που η κοινωνία αντιμετωπίζει τους πολίτες της, είναι συνήθως ενδεικτικός του επιπέδου ανάπτυξής της.

Κάθε άτομο χαρακτηρίζεται από τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα του μέσα στην κοινωνία και έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει. Τα άτομα με αναπηρία έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσφέρουν πολλά, εάν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και συνθήκες που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.

Εμείς οφείλουμε να επενδύσουμε στις ικανότητές τους, να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής και το φυσικό και κοινωνικό μας περιβάλλον, ώστε να αυξηθεί η απόδοση και η συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή.

Η αναπηρία είναι ζήτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία και αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να δημιουργήσει γι’ αυτούς τους συμπολίτες μας ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών για να αναπτύσσουν τις δυνατότητες τους.

Είναι υποχρέωση όλων και βασική προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης, η δημιουργία μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης, μιας κοινωνίας που θα χαρακτηρίζεται από ανθρωπιά και από αλτρουισμό, με όλους τους πολίτες ενεργούς.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σταδιακή πρόοδος και μεγαλύτερη ευαισθησία. Αναγνωρίζουμε φυσικά, ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν.

Στόχος μας είναι η προώθηση μέτρων ώστε οι ανάπηροι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα αντιμετωπίζονται ως άτομα με ίσα δικαιώματα. Στηρίζουμε μέτρα για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην εργασία και τη δημιουργική ενασχόλησή, τη δημιουργία προγραμμάτων που θα καλλιεργούν μια σωστή συμπεριφορά των πολιτών και των θεσμών έναντι των συνανθρώπων μας με αναπηρία.

Ήδη βρίσκονται σε εφαρμογή σημαντικά σχέδια για την ενσωμάτωση και στήριξη ατόμων με αναπηρίες. Ενδεικτικά αναφέρονται το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Πρόσληψη Ατόμων με Αναπηρίες και το Σχέδιο Κατάρτισης και Εργοδότησης Ανέργων για την Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών προς Άτομα με Αναπηρίες.

Πέραν αυτών, αποτελεί σταθμό η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία του Πρώτου Κέντρου Πολυθεματικής Αξιολόγησης και Παρέμβασης για τα παιδιά με Αυτισμό. Σταθμό επίσης αποτελεί και η απόφαση για τη δημιουργία σπιτιών οικογενειακού τύπου για την ένταξη ενήλικων ατόμων με αναπηρίες, οι οποίοι μέχρι πρότινος ιδρυματοποιούνταν ή διαβιούσαν σε στέγες ηλικιωμένων, εάν δεν είχαν υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός με σεβασμό και συνέπεια, χαιρετίζει και στηρίζει κάθε πρόταση που κάνει πράξη τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη και που συμβάλει στην ισότιμη ένταξη στον κοινωνικό ιστό των συνανθρώπων μας, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα περιθωριοποίησής τους.

Με όραμα, τόλμη, και σκληρή δουλειά, μπορούμε να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια και τις προκλήσεις, με στόχο μια κοινωνία που να ενσωματώνει όλους.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του σημερινού συνεδρίου.