Χαιρετισμός του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στο 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ)

22 Αύγ 2017

Χαιρετισμός του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού
Κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στο 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ)

Κοινή Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ Και ΠΣΕΚΑ και της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΟΠΟΜΑΚ)
Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017, Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξένια» 11:00π.μ.


Κύριες και Κύριοι,
Αγαπητοί Σύνεδροι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που παρευρίσκομαι σήμερα στη κοινή συνεδρία της ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΟΠΟΜΑΚ).

Χωρίς υπερβολή, αποτελείτε ένα εκλεκτό κομμάτι του Κυπριακού Ελληνισμού. Όλοι στην Κύπρο γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε τα τόσα πολλά, που ανιδιοτελώς προσφέρετε. Η δράση σας στις χώρες που φιλοξενείστε υπήρξε καθοριστική στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας όλα αυτά τα χρόνια.

Έχετε αποδείξει στην πράξη το πόσο ακούραστα εργάζεστε για την πατρίδα σας από αγνή αγάπη και μόνο, αφιερώνοντας τον πολύτιμο χρόνο σας και για αυτό το ελάχιστο που σας οφείλουμε όλοι μας είναι ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ και την καταξίωση στη συνείδηση μας.

Φίλες και Φίλοι,

Το φετινό Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια ιδιάζουσα περίοδο για την πατρίδα μας.

Σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή απαιτείται να βάλουμε την Κύπρο πάνω από κομματικές ιδεολογίες, αντλώντας παραδείγματα από εσάς. Χρειαζόμαστε συνεργασία και ενότητα, όχι διχασμό. Μετριοπάθεια, όχι φανατισμό. Απαιτείται πραγματισμός, όχι δογματισμός.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τρία χρόνια πριν, ξεκίνησε μια προσπάθεια για να πετύχουμε ένα σωστό, βιώσιμο συμβιβασμό. Που θα διασφαλίζει ότι η λύση του κυπριακού θα είναι βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Που θα αποκαθιστά τα νόμιμα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων. Που θα ενσωματώνει ισότιμα τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας στην επανενωμένη Κύπρο. Αλλά ταυτόχρονα θα αποκόπτει τον ομφάλιο λώρο των κατεχομένων με την Τουρκία.

Πολύ πρόσφατα είχαμε την κορύφωση των προσπαθειών αυτών στην Ελβετία. Δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Οι ειλικρινείς προσπάθειες του Προέδρου προσέκρουσαν στην άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί το αυτονόητο.

Ότι δηλαδή στον 21ο αιώνα, σε ένα κράτος πλήρες μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουν θέση προστάτες και εγγυητές. Ούτε και κατοχικά στρατεύματα.

Παρά την απογοήτευση, το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έθεσε στο δικό του πλαίσιο, ξεκάθαρα την αρχή ότι σε μια επανενωμένη Κύπρο δεν έχουν θέση εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα, έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό είναι ένα κεκτημένο το οποίο πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε. Και στο οποίο πρέπει να κτίσουμε.

Ορθά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η δική μας πλευρά είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις εντός του πλαισίου έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Εάν η τουρκική πλευρά είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν.

Την ίδια στιγμή απευθυνόμαστε και στους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Τους διαβεβαιώνουμε ότι επιθυμούμε ένα έντιμο συμβιβασμό προς όφελος όλων.

Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε μια εξωστρεφή πολιτική.

Που αναβαθμίζει διαρκώς τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Που κτίζει συμμαχίες στην περιοχή αλλά και ευρύτερα.

Αγαπητοί μου,

Η επανένωση της Κύπρου παραμένει η ύψιστη μας προτεραιότητα. Εμείς, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, επιθυμούμε το συντομότερο δυνατό την επίλυση του κυπριακού. Γιατί εμείς βιώνουμε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Εμείς βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες του χρόνου, που βαθαίνει μέρα με την μέρα τις πληγές. Και παγιώνει τα τετελεσμένα.

Την ίδια ώρα διεκδικούμε το αυτονόητο. Διεκδικούμε την ελευθερία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα φυσιολογικό κράτος.

Τη δημιουργία μιας νέας προοπτικής πραγματικής ειρήνης και ασφάλειας, στη βάση διεθνών και ευρωπαϊκών αρχών. Για να μπορέσουμε επιτέλους να απολαύσουμε τα αγαθά της αρμονικής συμβίωσης και συνεργασίας, μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Φίλες και Φίλοι,

Κλείνοντας, θέλω να σας καλωσορίσω στην Κύπρο και να εκφράσω για ακόμη μια φορά τις θερμές μου ευχαριστίες για τα τόσα πολλά που έχετε κάνει και κάνετε για την πατρίδα μας και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο Συνέδριο σας.