«Οι μαύρες επέτειοι του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής» (VIDEO)

15 Ιούλ 2017

Ομιλία του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων

Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017, Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, 11.00 πμ


Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Για 43 χρόνια τώρα ο μαρτυρικός τόπος μας και ο κυπριακός λαός, εξακολουθούν να βιώνουν τις τραγικές συνέπειες του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, με την πατρίδα μας να παραμένει μοιρασμένη.

Αποτίουμε και σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους προασπιζόμενοι ηρωικά την Κύπρο.

Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη Βουλή των Ελλήνων για την παράδοση του Φακέλου της Κύπρου, που θα βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την πρόσφατη ιστορία μας.

Χρέος όλων είναι να μαθαίνουμε από την ιστορία μας. Έχουμε καθήκον και υποχρέωση να τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αυτούς που πολέμησαν την τουρκική θηριωδία το καλοκαίρι του 1974. Έχουμε επίσης υποχρέωση να αντλούμε διδάγματα από λάθη του παρελθόντος για να μην τα επαναλάβουμε και να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά τον εθνικό διχασμό.

Καταδικάζουμε απερίφραστα το πραξικόπημα που προσέφερε στην Τουρκία την ευκαιρία που από χρόνια έψαχνε για να επιβάλλει τα διχοτομικά της σχέδια. Καταδικάζουμε, δεν ξεχνάμε, και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, τα εγκλήματα πολέμου και την κατοχή που συνεχίζεται.

43 ολόκληρα χρόνια αργότερα, βιώνουμε ακόμη τις συνέπειες των τραγικών εξελίξεων που ακολούθησαν το ολέθριο πραξικόπημα. 43 χρόνια μετά, έχουμε ακόμη ανοικτές πληγές. Και ο στόχος της επανένωσης της πατρίδας μας, παραμένει ανεκπλήρωτος.

Οι πρόσφυγες μας, ποθούν και προσβλέπουν στην επιστροφή, και στη μέρα που ειρηνικά θα απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους σε όλη την επικράτεια της Κύπρου.

Οι ηρωικοί μας εγκλωβισμένοι, υπομένοντας στερήσεις, αρνούνται να δεχθούν τα τετελεσμένα της εισβολής, και συνεχίζουν να φυλάνε Θερμοπύλες.

Το τραγικό δράμα εκατοντάδων αγνοουμένων και των οικογενειών τους, που τόσα χρόνια μετά δεν γνωρίζουν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, συνεχίζεται.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

43 χρόνια μετά, σταθερά επιθυμούμε και επιδιώκουμε την επίλυση του κυπριακού που παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα μας. Γιατί εμείς βιώνουμε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Εμείς βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες του χρόνου, που βαθαίνει μέρα με την μέρα τις πληγές. Και παγιώνει τα τετελεσμένα.

Την ίδια ώρα διεκδικούμε το αυτονόητο. Διεκδικούμε την ελευθερία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα φυσιολογικό κράτος. Τη δημιουργία μιας νέας προοπτικής πραγματικής ειρήνης και ασφάλειας, στη βάση διεθνών και ευρωπαϊκών αρχών. Για να μπορέσουμε επιτέλους να απολαύσουμε τα αγαθά της αρμονικής συμβίωσης και συνεργασίας, μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Κύριε Πρόεδρε,

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε μια προσπάθεια για να πετύχουμε ένα σωστό, βιώσιμο συμβιβασμό. Που θα διασφαλίζει ότι η λύση του κυπριακού θα είναι βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Που θα αποκαθιστά τα νόμιμα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων. Που θα ενσωματώνει ισότιμα τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας στην επανενωμένη Κύπρο. Αλλά ταυτόχρονα θα αποκόπτει τον ομφάλιο λώρο των κατεχομένων με την Τουρκία.

Πολύ πρόσφατα είχαμε την κορύφωση των προσπαθειών αυτών. Δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Οι ειλικρινείς προσπάθειες του Προέδρου προσέκρουσαν στην άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί το αυτονόητο. Ότι δηλαδή στον 21ο αιώνα, σε ένα κράτος πλήρες μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουν θέση προστάτες και εγγυητές. Ούτε και κατοχικά στρατεύματα.

Παρά την απογοήτευση, δεν παραγράφουμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έθεσε στο δικό του πλαίσιο, ξεκάθαρα την αρχή ότι σε μια επανενωμένη Κύπρο δεν έχουν θέση εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα. Αυτό είναι ένα κεκτημένο το οποίο πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε. Και στο οποίο πρέπει να κτίσουμε.

Την ίδια στιγμή απευθυνόμαστε και στους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Τους διαβεβαιώνουμε ότι επιθυμούμε ένα έντιμο συμβιβασμό προς όφελος όλων.

Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε μια εξωστρεφή πολιτική. Που αναβαθμίζει διαρκώς τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Που κτίζει συμμαχίες στην περιοχή αλλά και ευρύτερα.

Ουδείς υποστηρίζει, ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ εύκολα. Χρειάζεται και επιβάλλεται όμως να προσπαθούμε.

Σε αυτό το κομβικό σημείο της ιστορίας, δεν νομιμοποιείται κανείς να σπάει αλλά αντίθετα, οφείλουμε να κτίζουμε γέφυρες εθνικής συνεννόησης και συλλογικότητας. Όσες διαφωνίες και αν έχει ο καθένας μας στα επί μέρους. Η ενότητα μας ενισχύει και ο διχασμός μας αποδυναμώνει.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι φετινές μαύρες επέτειοι βρίσκουν το Κυπριακό σε αδιέξοδο. Όλοι συμφωνούμε πως αυτό το ναυάγιο προήλθε από την αδιαλλαξία της Άγκυρας. Αυτό από μόνο του όμως δεν μας απαλλάσσει από την εθνική ευθύνη να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να σπάσουμε το αδιέξοδο. Το τέλμα και η στασιμότητα παγιώνει τα τετελεσμένα. Όχι μόνο επί του εδάφους, αλλά και στη συνείδηση του λαού μας. Και πρέπει όλοι να προβληματιστούμε για την επόμενη ημέρα.

Όλοι μας χρειάζεται να συμπεριφερθούμε με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη συστράτευση.

Έχουμε χρέος να παραδώσουμε στην επόμενη γενεά μια Κύπρο απαλλαγμένη από λάθη του παρελθόντος, μια Κύπρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της ευημερίας και της προκοπής.

Μια Κύπρο όπως την ονειρεύτηκαν και την οραματίστηκαν όσοι θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Αιωνία τους η μνήμη.