«Ασφάλεια και Εγγυήσεις» στο επίκεντρο συναντήσεων

13 Ιούν 2017

Δελτίο Τύπου Δημοκρατικού Συναγερμού - Επαφές Προέδρου ΔΗΣΥ στις ΗΠΑ

Οι πρόσφατες εξελίξεις του κυπριακού ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Προέδρου του ΔΗΣΥ στην Νέα Υόρκη. 

Αξιοσημείωτη και ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν η συνάντηση του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου με την επικεφαλής του Γραφείου του ΓΓ του ΟΗΕ, κα Maria Luiza Ribeiro Viotti, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων για το κυπριακό, ενώ κύριο σημείο συζήτησης ήταν το Κεφάλαιο «Ασφάλεια και Εγγυήσεις».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε την ανάγκη όπως επιδειχτεί η αναγκαία βούληση από πλευράς της Τουρκίας ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στο συγκεκριμένο Κεφάλαιο, με στόχο την επανένωση της Κύπρου, χωρίς την παραμονή Τουρκικών στρατευμάτων, χωρίς επικυριαρχίες και μονομερή επεμβατικά δικαιώματα και χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων του 1960 και εξήγησε τις θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

Παράλληλα ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε την επικεφαλής του Γραφείου του ΓΓ του ΟΗΕ για την προσωπική εμπλοκή του κ. Γκουτέρες ενώ η κα Viotti επανέλαβε εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ την δέσμευση του για συνέχιση των προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.  

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού συναντήθηκε παράλληλα και με τους Εκπροσώπους Ρωσίας και Κίνας, κ. Petr V. Iliichev και κ. Liu Jieyi αντίστοιχα, με επίσης κύριο θέμα συζήτησης το κυπριακό και το ευαίσθητο κεφάλαιο της «Ασφάλειας και Εγγυήσεων».

 

Ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε τον κ. Iliichev για την συνεχή στήριξη της Ρωσίας ενώ από πλευράς του, ο Ρώσος εκπρόσωπος, σημείωσε την θέση της Μόσχας για ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Η πολιτική «Μία Κίνα, μία Κύπρος» είναι αυτή που ενώνει τις δυο χώρες, είπε από πλευράς του ο κ. Jieyi, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ του εξέφρασε την εκτίμηση του για την στήριξη της Κίνας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα συναντηθεί σήμερα με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο ενώ συνάντηση θα έχει και με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Τραπεζιτών Αμερικής.

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, με τις δυο αυτές συναντήσεις, ολοκληρώνει το 12ήμερο ταξίδι του στις ΗΠΑ και αναμένεται να αφιχθεί Κύπρο, το μεσημέρι της Τετάρτης (14/6).