Για εμένα το κυπριακό δεν ήταν θέμα χρόνου.

03 Μάι 2017

Δηλώσεις Προέδρου ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για το κυπριακό

- Για εμένα το κυπριακό δεν ήταν θέμα χρόνου. Το κυπριακό δεν λύθηκε μέχρι σήμερα, όχι γιατί είχαμε στενά χρονικά χρονοδιαγράμματα, δεν λύθηκε γιατί δεν υπήρξε μέχρι σήμερα η πραγματική πολιτική βούληση εκ μέρους της Τουρκίας για να υπάρξουν οι απαραίτητες συγκλίσεις.

- σε μια χώρα που δίνει τον αγώνα της εθνικής επιβίωσης έπρεπε όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ενωμένες να δίνουμε την μάχη για την επανένωση της χώρας μας, για την απαλλαγή της από την κατοχή, παρά την κούρσα των προεδρικών εκλογών για το ποίος θα κάτσει στην καρέκλα μιας μοιρασμένης πατρίδας. 

Είχα και σήμερα το πρωί μια σημαντική και πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος αναχωρεί τώρα για την Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση και με τον Γ.Γ. αλλά και με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικές τις συναντήσεις και με τα Η.Ε. και με τους πρέσβεις των σημαντικών χωρών που διαδραματίζουν ρόλο, όπως και τις επαφές με τους τουρκοκύπριους πολιτικούς.

Χθες και με βάση τις δηλώσεις του ΠτΔ, υπήρξε μια πρόοδος σε κάποια ζητήματα. Παραμένουν όμως και αρκετά ζητήματα που θα πρέπει να επιδειχτεί μια πραγματική βούληση εκ μέρους των τουρκοκυπρίων, να υπάρξουν συγκλίσεις και συμφωνίες. Και όπως λέχθηκε χθες, η δεύτερη διάσκεψη για την Κύπρο, μπορεί να γίνει εάν επιτευχθεί η πρόοδος που απαιτείται.

Θέλω να το πω και σήμερα θα το πω και πιο ξεκάθαρα. Για εμένα το κυπριακό δεν ήταν θέμα χρόνου. Το κυπριακό δεν λύθηκε μέχρι σήμερα, όχι γιατί είχαμε στενά χρονικά χρονοδιαγράμματα, δεν λύθηκε γιατί δεν υπήρξε μέχρι σήμερα η πραγματική πολιτική βούληση εκ μέρους της Τουρκίας για να υπάρξουν οι απαραίτητες συγκλίσεις. Μιλώ όχι στην τελευταία αυτή προσπάθεια που γίνεται, αλλά για όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την επίλυση του κυπριακού. Άρα δεν είναι θέμα χρόνου αλλά πολιτικής βούλησης. Εάν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά δείξουν πραγματική πολιτική βούληση, θα υπάρξει η πρόοδος που όλοι αναμένουμε, υπάρχουν οι συγκλίσεις και οι συμφωνίες στα σημαντικά κεφάλαια. Παραμένουν κάποια ζητήματα που χρειάζονται και διευκρινήσεις αλλά και συμφωνίες , όπως είναι το περιουσιακό, όπως είναι η διακυβέρνηση, όπως είναι και τα θέματα των οικονομικών πτυχών της λύσης, τότε ναι ανοίγει ο δρόμος για μια δεύτερη διάσκεψη για το κυπριακό, που εκεί είναι φυσιολογικό να συζητηθούν σε βάθος τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια. Το θέμα του εδαφικού κατατέθηκαν χάρτες. Όλοι κατανοούμε ότι στο θέμα του εδαφικού για να μπορεί να υπάρξει συμφωνία πρέπει να είναι 28,5 ή 7 υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Να μπορούν να επιστρέψουν 90 με 100 χιλιάδες πρόσφυγες του 1974, να υπάρχει ισορροπία στο θέμα των ακτογραμμών και η Μόρφου να είναι υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Με αυτά λέγοντας, είναι κατανοητό ότι η Αμμόχωστος και άλλες περιοχές που συμπεριλαμβάνονταν σε προηγούμενα σχέδια, θα είναι επίσης υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Ερώτηση: Για την αντίδραση της Τουρκίας σχετικά με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των προσπαθειών που γίνονται για επίλυση του κυπριακού πιστεύεται ότι θα έπρεπε να δοθεί ίσως μια αναβολή (στις έρευνες για φυσικό αέριο) για να αποφευχθούν εντάσεις;

Με άλυτο το κυπριακό η Κύπρος επειδή ήταν απόλυτα ξεκάθαρη, η τότε κυβέρνηση, όσον αφορά την θέληση της για πολιτική λύση του κυπριακού, κατορθώσαμε και εντάξαμε την Κύπρο στην Ενωμένη Ευρώπη παρά τις απειλές της Τουρκίας. Η Κύπρος με άλυτο το κυπριακό και παρά τις απειλές τις Τουρκίας κατάφερε και είχε τρείς επιτυχημένους γύρους αδειοδότησης. Η Κύπρος με άλυτο το κυπριακό κατόρθωσε και είχε γεωτρήσεις στα οικόπεδα και στο πρώτο οικόπεδο έχουμε σήμερα ενώπιων των κυπριακών αρχών το πρόγραμμα εμπορευσιμότητας του φυσικού αερίου από το οικόπεδο της Αφροδίτης.

Πιστεύω πως η Κύπρος και αυτό είναι μια πραγματικότητα, έστω και με την τουρκική κατοχή που συνεχίζεται από το 1974, παραμένει κυρίαρχο κράτος, το μόνο αναγνωρισμένο κράτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να συνεχίσει να εξασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Από κει και πέρα, κάποιος πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα πιθανά προβλήματα που μπορεί η άλλη πλευρά να προκαλέσει. Η μεγαλύτερη ασπίδα για την Κυπριακή Δημοκρατία πέραν των όσον έχω αναφέρει είναι η αποφασιστικότητα μας να προχωρήσει ο διάλογος και αν ο μη γένειτο υπάρχει αδιέξοδο, η ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά την άλλη πλευρά.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ αναφορικά με το κυπριακό, απάντησε,

Είναι θέμα προτεραιοτήτων για τον οποιοδήποτε πολιτικών. Απόλυτος σεβασμός. Για μένα η προτεραιότητα δεν είναι οι επόμενες εκλογές. Για μένα και το κόμμα μας προτεραιότητα έχει το κυπριακό. Θα ήθελα όλοι αυτοί, που τις τελευταίες δεκαετίες λένε τα μόνιμα όχι και βάζουν τα μόνιμα ερωτήματα, να απαντήσουν στους πρόσφυγες, να απαντήσουν στον κυπριακό λαό, πως θα φύγει ο κατοχικός στρατός; Πως θα ξαναπάρουμε πίσω τα εδάφη μας; πως θα αποκατασταθούν οι περιουσίες, πως θα φύγουν οι έποικοι;

Ο μόνος δρόμος, εμείς το λέμε ξεκάθαρα, είναι μέσα από την διαπραγμάτευση. Μέσα από το πλαίσιο που συμφώνησαν και διαπραγματεύονται και διαπραγματεύτηκαν οι επτά πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Μέσα από το πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα των Η.Ε. και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ένα πλαίσιο Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Εγκατάλειψη αυτού του πλαισίου, οδηγεί στην μονιμοποίηση της de facto διχοτόμησης. Εμείς δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με αυτή την ιδέα ούτε και αν είμαστε βέβαιοι ότι αυτό μας εξασφαλίζει τις επόμενες προεδρίες.

Το είπα την περασμένη εβδομάδα και θα το επαναλάβω, σε μια χώρα που δίνει τον αγώνα της εθνικής επιβίωσης έπρεπε όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ενωμένες να δίνουμε την μάχη για την επανένωση της χώρας μας, για την απαλλαγή της από την κατοχή, παρά την κούρσα των προεδρικών εκλογών για το ποίος θα κάτσει στην καρέκλα μιας μοιρασμένης πατρίδας.