«Μεταβαίνοντας προς τη Νέα Ενεργειακή Εποχή: Προκλήσεις στην Αγορά Ηλεκτρισμού»

06 Απρ 2017

Χαιρετισμός Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στην Εκδήλωση του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος & Αειφόρου Ανάπτυξης

«Μεταβαίνοντας προς τη Νέα Ενεργειακή Εποχή: Προκλήσεις στην Αγορά Ηλεκτρισμού»

Αγαπητές και αγαπητοί μου,

Φίλες και Φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι ανάμεσα σας για να χαιρετίσω ακόμη μια εκδήλωση του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Το Ινστιτούτο μας έχει συνηθίσει στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων με σημαντική και επίκαιρη θεματολογία. Όπως και το θέμα της αποψινής εκδήλωσης που είναι η μετάβαση στη Νέα Ενεργειακή Εποχή και οι προκλήσεις στην αγορά ηλεκτρισμού.

Η πατρίδα μας χρειάζεται σήμερα, ίσως όσο ποτέ άλλοτε, τη σύγχρονη ανάπτυξη. Τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη που θα τη βοηθήσει να καταστεί ανταγωνιστική και εύρωστη. Η μετάβαση προς τη νέα ενεργειακή εποχή με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού είναι ένα σημαντικό βήμα προς αύξηση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας.

Φίλες και φίλοι,

Στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα να γυρίσει για τα καλά σελίδα, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε. Και έπρεπε να τα είχαμε κάνει εδώ και χρόνια. Γνωρίζουμε ότι επιβάλλεται να διορθώσουμε πρακτικές, διαδικασίες, και πολιτικές που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη και προκαλούν επιπρόσθετο κόστος στην οικονομία.

Γνωρίζουμε ότι το δύσκολο έργο της μεταρρύθμισης είναι αναγκαίο και επιβαλλόμενο, ώστε η χώρα να βελτιώσει τη σημερινή κατάσταση και να καταστεί πιο ανταγωνιστική και πιο καινοτόμα. Αυτό θα κάνει την Κυπριακή οικονομία ελκυστική σε επενδύσεις. Γιατί μέσα από επενδύσεις, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Και αυτό αφορά και στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Κυπριακή οικονομία επιβαρύνεται από υψηλά κόστη ενέργειας, όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε. Κόστη που πλήττουν άμεσα την ανταγωνιστικότητα μας. 

Φίλες και φίλοι,

Η ελάχιστη μεταρρύθμιση στο τομέα αυτό, εφ’ όσον δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης της Αρχής Ηλεκτρισμού, αφορά στις κοινοτικές μας υποχρεώσεις για ολική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Και σ αυτό θα πρέπει να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς ώστε οι καταναλωτές και ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία να απολαύσουν τα οφέλη.

Το στοίχημα αυτό της μεταρρύθμισης οφείλουμε να το κερδίσουμε.

Κλείνοντας θέλω να συγχαρώ, τόσο την Πρόεδρο του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, όσο και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Frederick, για την άψογη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης. Ευχαριστώ επίσης τους ομιλητές από ΡΑΕΚ, ΑΗΚ και ΟΕΚ και ευελπιστώ σε μια εποικοδομητική εκδήλωση.

Σας ευχαριστώ.