Η πρόταση μας είναι ορθή και θα εγκριθεί

06 Απρ 2017

Δηλώσεις Προέδρου ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μετά από συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή της Μεγάλης Βρετανίας στην Κύπρο, κ. Matthew Kidd

Συνεχίσαμε και σήμερα τις επαφές μας με τους Πρέσβεις των μονίμων μελών του ΣΑ. Έχουμε και συνεχή επαφή με τα ΗΕ. Ήδη σήμερα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ βρίσκεται στο Βερολίνο σε σημαντικές επαφές. Ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Κύπρο όλο αυτό το διάστημα ήταν πάρα πολύ βοηθητικός. Είναι πάρα πολύ σημαντική και η στήριξη της Γερμανίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, γιατί αν καταλήξουν αυτοί οι δύο Ηγέτες που αυτή είναι η ευχή όλων σε μια συμφωνία για το Κυπριακό, χρειαζόμαστε την στήριξη την οικονομική σε προγράμματα και για θέματα υποδομής από την ΕΕ. Και όλοι κατανοούμε όταν λέμε ΕΕ ποιος στο τέλος έχει την βαρύνουσα άποψη να αποφασίζει ιδιαίτερα για ζητήματα που αφορούν οικονομική στήριξη.

Η σημερινή συνάντηση μου με τον Ύπατο Αρμοστή ήταν μία από τις πιο σημαντικές που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Ζητήσαμε την στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με δεδομένη την επανέναρξη των συνομιλιών την ερχόμενη Τρίτη. Η επανέναρξη των συνομιλιών, τονίσαμε ότι, δεν είναι το τέλος του δρόμου αλλά η αρχή για μια πάρα πολύ  δύσκολη προσπάθεια. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα σημαντικά ζητήματα που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες Ε/κ και Τ/κ να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά για το αύριο και είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την στήριξη της συμφωνίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυήτρια δύναμη το δήλωσε στο παρελθόν πως μόνο αν το ζητήσουν τα ενδιαφερόμενα μέλη θα ήθελε να παραμείνει εγγυήτρια. Εγγυήτριες δυνάμεις και εγγυητικά δικαιώματα και μονομερή επεμβατικά δικαιώματα δεν έχουν χώρο και λόγο στην σύγχρονη εποχή. Με την Κύπρο εντός της ΕΕ είναι η καλύτερη ασφάλεια του συνόλου των πολιτών.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ερώτηση: Όσον αφορά τα οικονομικά της λύσης κ. Πρόεδρε, επειδή αναφερθήκατε στο σημαντικό ρόλο που θα παίξει η ΕΕ, υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση;

Όχι φυσικά… Αλλά το δήλωσε και ο κ. Γιούγκερ στην διάσκεψη για την Κύπρο στην Γενεύη ότι υπάρχουν από τα προγράμματα της ΕΕ ποσά που ξεπερνούν τα 2,5 δις, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υποδομές στην επανενωμένη Κύπρο.

Ερώτηση: Σε λίγο θα συνέλθει και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ και λέχθηκαν πολλά. Έφτασε η ώρα. Η θέση του ΔΗΣΥ είναι ξεκάθαρη…

Κοιτάξτε να ξεκαθαρίσω πρώτα ένα πράγμα. Συνεδρία η κοινοβουλευτική ομάδα έχει κάθε Πέμπτη, μία μέρα πριν την ολομέλεια όπου ανασκοπούμε την ατζέντα της Ολομέλειας. Είναι μια συνηθισμένη μέρα, αλλά όντως να είμαστε ειλικρινείς, για αύριο υπάρχουν θέματα ιδιαίτερης πολιτικής βαρύτητας.    

Ερώτηση: Λέχθηκε τις τελευταίες μέρες ότι κάποιοι βουλευτές διαφωνούν με την γραμμή του κόμματος…

Καταθέσαμε μια πρόταση νόμου που πιστεύουμε στην ορθότητα της. Ότι έπρεπε να ήταν εξ υπαρχής αρμοδιότητα του Υπουργού Παιδείας πότε θα στέλνει μια εγκύκλιο για ένα ιστορικό γεγονός ή για μια διεθνή ημέρα. Ξεκάθαρη και λογικότατη θέση.

Να είμαστε ειλικρινείς, αυτό διασυνδέθηκε -και σε αυτό δυστυχώς συνέτειναν και απαράδεκτες δηλώσεις εκ μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας και δημιούργησαν ένα βαρύ κλίμα- (σ.σ. με το κυπριακό). Είναι μια πρόταση που κατατέθηκε, που δηλώθηκε ότι θα κατατεθεί από την ημέρα που ήταν οι κανονισμοί στην Βουλή, στις 10 Φεβρουαρίου. Κατατέθηκε ως πρόταση νόμου στις 17 του Φεβρουαρίου, πέρασε σχεδόν ένας ολόκληρος μήνας για να πάρει την σειρά του και να συζητηθεί στην επιτροπή παιδείας και χρειάστηκαν και δύο βδομάδες μετά από την συνεδρίαση στην επιτροπή παιδείας για να πάρει τον δρόμο της προς την ολομέλεια.

Ένα έχω να πω: Αυτή η πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού θα περάσει και αυτό μετά βεβαιότητας.

Ερώτηση: Για την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ενημερωθήκατε τι λέει;

Δυστυχώς λόγω της συνάντησης μου με τον Ύπατο Αρμοστή της Μεγάλης Βρετανίας δεν μπορούσα να ήμουνα παρόν στην σύσκεψη. Θα ενημερωθώ από τον Κοινοβουλευτικό μας Εκπρόσωπο.

Ερώτηση: Τα σχόλια που διατυπώνονται κυρίως από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ αλλά και άλλους πολιτικούς αρχηγούς και κατηγορούν τον ΔΗΣΥ αλλά και το ΑΚΕΛ ότι ταπεινώνουν τον κυπριακό ελληνισμό…

Κοιτάξτε, εγώ αναγνωρίζω ότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ έχει αξιοπρέπεια. Εγώ αναγνωρίζω ότι έχει το αίσθημα εθνικής ευθύνης. Ένα θα πω και θα επαναλάβω, δεν υπολείπομαι αξιοπρέπειας, εθνικής συνείδησης και εθνικής υπερηφάνειας. Από κανέναν. Έκανα, κάνω και θα πράττω ότι είναι δυνατόν για να απαλλαχτώ από την τουρκική κατοχή. Αν έχουν αξιοπρέπεια και εθνική υπερηφάνεια, όσοι, μπορεί και άθελα τους, με τις θέσεις τους να συντηρούν, και λόγω και της τουρκικής αδιαλλαξίας, το στάτους κβο, όταν δίνω την μάχη για να απαλλαγώ από το στάτους κβό, να ζω σε μια επανενωμένη πατρίδα, γιατί μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις μπορώ να απαλλαγώ από την τουρκική κατοχή, δικαιούμαι και αισθάνομαι και αξιοπρεπής και περήφανος σαν έλληνας αλλά και με ήσυχη την εθνική μου συνείδηση.   

Για 3,5 χρόνια το ΑΚΕΛ κατηγορούσε τον Αβέρωφ και τον Νικόλα, ‘το twin’, ότι δεν είχαμε ίχνος αξιοπρέπειας και ήμασταν οι υποτακτικοί της Τρόικας και οι προσκυνημένοι της Τρόικας, συνεχίσαμε την προσπάθεια μας και συνεχίζω να το πιστώνω στον Νικόλα, πως βγάλαμε την Κύπρο, με την βοήθεια πρωτίστως του κυπριακού λαού αλλά και της κυβέρνησης, από το μνημόνιο.

Σήμερα, ο Νικόλας και το ΔΗΚΟ, με λένε υποτακτικό του Ακκιντζή και της Τουρκίας. Θα συνεχίσω τις προσπάθειες όσο μπορώ. Η αξιοπρέπεια μου με υποχρεώνει να κάνω ότι είναι δυνατόν, να σπάσει το αδιέξοδο και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση του κυπριακού γιατί έχουμε ένα όραμα. Να ζήσουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα και τα μεγάλα οράματα δεν χωράνε σε μοιρασμένες πατρίδες.