Συνάντηση με Γερμανό Πρέσβη, Προεδρολογία, ΑΟΖ και Όριο Συνταξιοδότησης Βουλευτών

07 Μάρ 2017

Δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την συνάντηση με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Κύπρο.

===================================

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:

  • Συνάντηση με Πρέσβη της Γερμανίας Nikolai von Schoepff
  • Προεδρολογία
  • ΑΟΖ – Συμφωνία
  • Όριο Συνταξιοδότησης Βουλευτών

==================================

Συνάντηση με Πρέσβη της Γερμανίας Nikolai von Schoepff

Είχαμε μια παραγωγική συνάντηση με τον Γερμανό Πρέσβη. Συζητήσαμε τα του κυπριακού αλλά και τα διαδραματιζόμενα στις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας.

Επαναλάβαμε την θέση μας, πως είμαστε πανέτοιμη ως ελληνοκυπριακή πλευρά, να επανέλθουμε στις διαπραγματεύσεις. Εξάλλου δεν είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, αλλά η τουρκοκυπριακή, να αφεθούν τα άλλοθι και οι αφορμές και να δούμε την ουσία.

Η ουσία είναι ότι έχει παραχθεί σημαντική πρόοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι εξίσου γεγονός ότι παραμένουν σημαντικά ζητήματα που χρήζουν σοβαρότατης διαπραγμάτευσης και επιβάλλεται η επανέναρξη του διαλόγου.

Είναι μονόδρομος και για τις δύο κοινότητες, αλλά και για το σύνολο του κυπριακού λαού ο διάλογος, στην προσπάθεια μας να εξεύρουμε μια βιώσιμη λύση του κυπριακού, να απαλλαχθούμε από την κατοχή και από κατοχικά στρατεύματα. 

Προεδρολογία

Ερώτηση: Για την προεδρολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες και τα κόμματα κυρίως του ενδιάμεσου χώρου που προβαίνουν σε κάποιες κινήσεις…

Δεν μου πέφτει λόγος για τις διεργασίες του οποιουδήποτε κόμματος, ούτε και μας πέφτει λόγος εάν κάποιοι θέλουν ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές να ξεκινήσουν την προετοιμασία.    

ΑΟΖ – Συμφωνία

Ερώτηση: Ένα σχόλιο για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου;

Θα χαιρετίσουμε τις θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τα οικόπεδα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Να σημειώσουμε πως, όχι με λόγια αλλά στην πράξη η Κυβέρνηση και η Κυπριακή Δημοκρατία εξασκεί τα απόλυτα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ.

Είναι θα έλεγα είναι ένα γεγονός παγκόσμιο. Το ότι σε μια συγκεκριμένη ΑΟΖ, έχουν τρέξει και έχουν διαγωνιστεί και είναι οι επιτυχόντες πληροφοριοδότες, οι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο. ExxonMobil, Qatar Petroleum, ENI, Total, είναι τα μεγαθήρια στον τομέα της ενέργειας. Αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πέραν από τα έσοδα ως μπόνους και την σημαντικότητα των νέων γεωτρήσεων, στέλνουν και ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Πόσο σημαντικά είναι τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την γεωστρατηγική τους σημασία.

Όριο Συνταξιοδότησης Βουλευτών

Υπάρχει ένα θέμα που θεωρώ ότι πρέπει να το ξεκαθαρίσω και αφορά μια πρωτοβουλία προσωπική δική μου και ασφαλώς εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού, για να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης των βουλευτών με ότι ισχύει με τους υπόλοιπους εργαζομένους, είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα.

Θέλω να επαναλάβω την ξεκάθαρη πολιτική μας θέση. Δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε διάκριση στο όριο συνταξιοδότησης είτε αυτός είναι πολιτειακός αξιωματούχος είτε εργαζόμενος στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. Είναι θέση αρχής, την οποία είχαμε την πολιτική πρωτοβουλία να καταθέσουμε πρόταση νόμου στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Θέλω να εξηγήσω ότι δεν υπήρχε καμία ολιγωρία απλά παρακολουθείτε την ατζέντα της  επιτροπής οικονομικών, με ολοήμερες συνεδριάσεις και πολλές φορές με δεύτερη μέρα συνεδριάσεων.

Θέλω ακόμη να ξεκαθαρίσω κάτι ακόμη. Με βάση την κείμενη νομοθεσία, έστω και αν ένας συνάδελφος είναι συνταξιούχος, έχει συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας του, δεν παίρνει σύνταξη ενόσω είναι βουλευτής. Ξεκάθαρο και αυτό. Άρα αν η πρόταση περνούσε πριν 3 μήνες ή θα περάσει σε 3 μήνες ή 6 μήνες, φτάνει η πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού, να τύχει της υποστήριξης πριν την λήξη της θητείας αυτής της βουλής.

Με αυτά λέγοντας δεν σημαίνει ότι θα τα αφήσουμε για τα επόμενα χρόνια αλλά θα προγραμματιστεί στους επόμενους μήνες να μπει στην συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή των οικονομικών.

Εύχομαι και θέλω να πιστεύω και τα άλλα κόμματα θα στηρίξουν την ξεκάθαρη μας πρόταση. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ πολιτειακών αξιωματούχων και των υπόλοιπων πολιτών.