Η θέση της τουρκικής πλευράς αμφισβητεί θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε.

08 Φεβ 2017

Δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την συνάντηση με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Κύπρο, κ. Nikolai von Schoepff

· «η θέση της Τουρκικής πλευράς -να ζητεί και να απαιτεί την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους Υπηκόους σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού- δημιουργεί όχι μόνο προβλήματα στην Κύπρο, αλλά θέτει υπό αμφισβήτηση και τις ξεκάθαρες ευρωπαϊκές πολιτικές όσον αφορά το θέμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης».


===========================

Δήλωση Προέδρου ΔΗΣΥ

Έχω ολοκληρώσει την συνάντηση με τον Γερμανό Πρέσβη. Είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσω μαζί του τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Επαναβεβαίωσε την θέση της Γερμανικής Κυβέρνησης για στήριξη των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Του επανέλαβα την θέση μας πως η Ελληνοκυπριακή κοινότητα επιδιώκει το συντομότερο δυνατό λύση του Κυπριακού, υπό την προϋπόθεση ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα ενσωματωθεί στην λύση του Κυπριακού και θα έχουμε μια λειτουργική και σωστή λύση.

Εξέφρασα στον Γερμανό Πρέσβη την άποψη μας, πως η θέση της Τουρκικής πλευράς -να ζητεί και να απαιτεί την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους Υπηκόους σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού- δημιουργεί όχι μόνο προβλήματα στην Κύπρο, αλλά θέτει υπό αμφισβήτηση και τις ξεκάθαρες ευρωπαϊκές πολιτικές όσον αφορά το θέμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης.

Είναι γεγονός πως υπάρχει μία συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης που αυτή την τελωνειακή συμφωνία εμείς ως Κράτος – Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναγνωρίζουμε και θέλουμε να την υλοποιήσουμε.

Η χώρα που ευθύνεται για την μη υλοποίηση της τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κύπρο, είναι η ίδια η Τουρκία γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού και το θεωρώ αυτονόητο η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία θα έχει μετεξελιχθεί από ενιαίο σε ομοσπονδιακό κράτος τότε και η Κύπρος, θα είναι η Ευρωπαϊκή χώρα που θα εφαρμόσει την τελωνειακή σύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας και όσα θέματα καλύπτονται που αφορούν το εμπόριο, τις συναλλαγές και την διακίνηση κεφαλαίων και επενδύσεων, αυτά καθορίζονται από την συμφωνία για την τελωνειακή σύνδεση.

Στο θέμα της ελεύθερης εγκατάστασης και ελεύθερης διακίνησης, είναι κάτι που παραβαίνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.

Θα το επαναλάβω δεν μπορεί η Τουρκία να χρησιμοποιεί το Κυπριακό για να μπει στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα.

Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Ερ.: Είχατε άποψη επ’ αυτού από τον Γερμανό Πρέσβη;

Απ.: Είναι γνωστό πως οι Ευρωπαϊκές χώρες και οι ιδιαίτερα οι Γερμανοί είναι παρά πολύ αυστηροί στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Άρα δεν ανέμενα οποιαδήποτε διαφορετική τοποθέτηση εκ μέρους του Γερμανού Πρέσβη.

Ερ.: Δηλαδή να φανταστούμε ότι ο Γερμανός Πρέσβης εξέφρασε την συμφωνία του στις θέσεις τις δικές μας όσον αφορά το θέμα αυτό και θα θέλαμε να μας πείτε ποιες είναι οι θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης…

Απ.: Κοιτάξτε δεν μπορώ να μιλώ ως εκπρόσωπος του Γερμανού Πρέσβη. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπήρξε πλήρης κατανόηση των επιχειρημάτων μας και επαναλαμβάνω ότι γνωρίζουμε όλοι πόσο αυστηρή είναι η Γερμανία και η Γερμανική Κυβέρνηση όσον αφορά τις Ευρωπαϊκές αρχές και την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων και θέση της Τουρκία για ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση των Τούρκων Υπηκόων σε μία Ευρωπαϊκή χώρα παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους ευρωπαϊκούς κανόνες

Ερ.: Για την συνάντηση σας με τον Σύρο Πρέσβη, μπορείτε να μας πείτε κάτι;

Απ.: Ζήτησε συνάντηση και δεν αρνούμαι να συναντηθώ με όποιον μου ζητήσει.