Οι Ελλαδίτες δικαιούνται τις 4 Ελευθερίες ως Πολίτες της ΕΕ και όχι ως Πολίτες της Μητέρας Πατρίδος

01 Φεβ 2017

Δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την συνάντηση με τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο, κ. René TROCCAZ  

  • “είπαμε στον Γάλλο πρέσβη ότι θα ήταν καλό, αφού ο Γενικός Γραμματέας είναι και ο εντολοδόχος του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα μόνιμα μέλη να πάρουν μια πρωτοβουλία και να το συζητήσουν με τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα και να του ζητήσουν στην επόμενη διάσκεψη για την Κύπρο, να συμπεριλάβει και αυτούς στην πρόσκληση του, όχι ως απλώς κάποιους που τους κοινοποιείται η πρόσκληση αλλά να είναι απευθείας πρόσκληση προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

  •  “δεν παρέχονται οι τέσσερις ελευθερίες στους Έλληνες Υπηκόους επειδή θεωρείται η Ελλάδα ως η μητέρα πατρίδα. Οι Έλληνες Υπήκοοι έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τις τέσσερις βασικές ελευθερίες επειδή η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Άρα είναι λάθος η βάση και η επιχειρηματολογία της Τουρκίας ότι επειδή ισχύει για τους Έλληνες, γιατί να μην ισχύει και για τους Τούρκους. Ισχύει για τους Ευρωπαίους Πολίτες και η Τουρκία δεν είναι Ευρωπαϊκή χώρα και δεν είναι εξ υπαιτιότητας της Κύπρου που δεν είναι Ευρωπαϊκή χώρα.” 

Είχαμε μια πάρα πολύ παραγωγική συζήτηση με τον Γάλλο Πρέσβη. Εκφράζουμε και δημόσια τις ευχαριστίες μας προς την γαλλική κυβέρνηση και τον γαλλικό λαό για την επαναβεβαίωση των θέσεων αρχής, όσον αφορά το κυπριακό. Με την ξεκάθαρη θέση πως μια ευρωπαϊκή χώρα δεν χρειάζεται ξένους εγγυητές, αλλά και την επανάληψη της θέσης ότι θεωρούν, όπως και εμείς, σημαντικό την συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Εκφράσαμε και πέραν της θέσης μας ως ελληνοκυπριακή κοινότητα, ότι θέλουμε και επιθυμούμε την συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερα και μετά την ξεκάθαρη θέση της πρέσβειρας της Αμερικής, που ουσιαστικά όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν ξεκάθαρα εκδηλώσει την θετική τους προσέγγιση σε αυτό το ζήτημα, είπαμε στον Γάλλο πρέσβη ότι θα ήταν καλό, αφού ο Γενικός Γραμματέας είναι και ο εντολοδόχος του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα μόνιμα μέλη να πάρουν μια πρωτοβουλία και να το συζητήσουν με τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα και να του ζητήσουν στην επόμενη διάσκεψη για την Κύπρο, να συμπεριλάβει και αυτούς στην πρόσκληση του, όχι ως απλώς κάποιους που τους κοινοποιείται η πρόσκληση αλλά να είναι απευθείας πρόσκληση προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.    

Συζητήσαμε και το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες. Την θέση της Τουρκίας που ζητεί και απαιτεί να ισχύουν οι τέσσερις βασικές ελευθερίες και για τους τούρκους υπηκόους. Ξεκαθαρίσαμε στον πρέσβη της Γαλλίας, που έδειξε πλήρη κατανόηση και συμμερίζεται τις θέσεις μας, πως δεν μπορεί μια τρίτη χώρα να έχει τα δικαιώματα των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορεί το κυπριακό να είναι το όχημα που η Τουρκία, με έμμεσο τρόπο, θα μπει στην Ευρώπη. Η Τουρκία για να έχει πιθανότητες να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να ολοκληρώσει τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Η Ελλάδα δεν έχει τις δυνατότητες και δεν παρέχονται οι τέσσερις ελευθερίες στους Έλληνες Υπηκόους επειδή θεωρείται η Ελλάδα ως η μητέρα πατρίδα. Οι Έλληνες Υπήκοοι έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τις τέσσερις βασικές ελευθερίες επειδή η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Γερμανία που δεν θεωρείται, ούτε η Αυστρία, ούτε η Φινλανδία ως μητέρες πατρίδες, οι Γερμανοί, οι Φιλανδοί και οι Αυστριακοί και όλοι οι Ευρωπαίοι Πολίτες, δικαιούνται ελεύθερα να έρχονται στην Κύπρο, όπως και οι Κύπριοι πολίτες δικαιούνται ελεύθερα να πηγαίνουν σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα να δουλεύουν, να έχουν τις επιχειρήσεις τους. Άρα είναι λάθος η βάση και η επιχειρηματολογία της Τουρκίας ότι επειδή ισχύει για τους Έλληνες, γιατί να μην ισχύει και για τους Τούρκους. Ισχύει για τους Ευρωπαίους Πολίτες και η Τουρκία δεν είναι Ευρωπαϊκή χώρα και δεν είναι εξ υπαιτιότητας της Κύπρου που δεν είναι Ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά πέραν του ότι δεν έχει εναρμονιστεί προς το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπάρχουν και τα θέματα που αφορούν τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Κύπρου. Να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ή να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού χωρίς απαράδεκτους όρους για να λύση και τα προβλήματα που έχει με την Κυπριακή Δημοκρατία, όσον αφορά την πορεία της προς την Ευρώπη.

Ερώτηση: Εκτιμάτε ότι υπάρχει κάποια ανησυχία, κάποιες αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά την πορεία των συνομιλιών η συνεχόμενη προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας;       

Αναπόφευκτα η επιθετικότητα είτε του λόγου είτε των πράξεων δημιουργεί προβλήματα στο κλίμα. Σημαντικά προβλήματα. Δεν θεωρούμε ότι αυτές οι ενέργειες βοηθούν με οποιοδήποτε τρόπο το κυπριακό. Τουναντίον, δυσκολεύουν τις προσπάθειες. Και του ΟΗΕ και του Διεθνούς παράγοντα αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ερώτηση: Πως θεωρείτε ότι η παρουσία των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην διάσκεψη για το κυπριακό,  μπορούν να συμβάλουν;

Οπωσδήποτε και να μην συμμετέχουν στην διάσκεψη, είναι αυτοί που θα επικυρώσουν την συμφωνία για το κυπριακό. Θα χρειαστεί η επικύρωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Άρα έτσι και αλλιώς θα έχουν λόγο και ρόλο και γιατί να έχουν μετά την συμφωνία και να μην έχουν ρόλο και λόγο κατά την διάρκεια της συζήτησης της διεθνούς πτυχής του κυπριακού που αφορά την ασφάλεια.   

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι αυτός ο λόγος θα είναι στα πλαίσια των αρχών που επικαλείται η ελληνοκυπριακή πλευρά;

Λέτε να φάμε αυτογκόλ; Να ζητούμε να είναι τα μόνιμα μέλη για να την πάθουμε από τα μόνιμα μέλη; Απεύχομαι αυτό το πράγμα και δεν θεωρώ ότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος.

Ερώτηση: Υπάρχει η όποια ανησυχία για την στάση που θα τηρήσει η Ε.Ε. δεδομένου ότι δεν είδαμε την οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση στο αίτημα και στις αναφορές που έγιναν από πλευράς Τουρκίας για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες; Θα βρεθούμε αντιμέτωποι ίσως και με το ενδεχόμενο να έχουμε και πρωτογενές δίκαιο;      

Κοιτάξτε, μα δεν συζητείται αυτό το ζήτημα. Ξέρετε, να κάνω και μια υπόθεση. Θεωρητικά ότι θα μπορούσε αυτό το αίτημα να συζητηθεί και να γίνει αποδεκτό. Σημαίνει μόνιμο αποκλεισμό της Κύπρου από την ζώνη του Σένγκεν.