ΗΠΑ θα είναι παρών σε διάσκεψη για την Κύπρο

24 Ιαν 2017

Δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και της Πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο κα. Kathleen Ann Doherty

Αβέρωφ Νεοφύτου:

Είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντηθώ με την πρέσβειρα της Αμερικής στην Κύπρο, όπου συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό.

Θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω την αμερικανίδα πρέσβειρα για την υποστήριξη, της ίδιας και της κυβέρνησης της, της προηγούμενης αλλά και της νυν κυβέρνησης, στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Είναι κοινή διαπίστωση πως η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δεν θα είναι επωφελής μόνο για τους πολίτες της κυπριακής δημοκρατίας, του κυπριακού λαού, αλλά θα έχει και θετικές επιπτώσεις και στην περιοχή μας.

Είπαμε τις απόψεις μας και την θέληση της ελληνοκυπριακής κοινότητας, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να έχουν πιο ενεργό ρόλο αλλά και συμμετοχή στην συζήτηση του πιο σημαντικού θέματος του κυπριακού, του θέματος της ασφάλειας. Δεν θα πω την θέση της Αμερικάνικης Κυβέρνησης και της πρέσβειρας. Θα αφήσω την ίδια να εκφράσει την θέση και θα κάνω τον σχολιασμό μου μετά την τοποθέτηση της αγαπητής πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Kathleen Ann Doherty*:

Ευχαριστώ  και καλημέρα σε όλους σας.

Θα ήθελα κατ αρχάς να σας ευχαριστήσω για την σημερινή συνάντηση μας. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την διαχρονική στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος, αφού πιστεύουμε πως η ολοκληρωμένη και μόνιμη λύση, είναι προς το συμφέρων όλων των κυπρίων. 

Έχουμε εντυπωσιαστεί με τη δέσμευση και το θάρρος των δύο ηγετών, αλλά και των ανθρώπων της Κύπρου για τις δύσκολες τους αποφάσεις αναφορικά με το μέλλον τους και είμαστε ενθουσιασμένοι για τις δυνατότητες.

Επίσης θα ήθελα να διαβεβαιώσω πως η νέα κυβέρνηση στη Ουάσινγκτον θα είναι υποστηρικτική στη  λύση του κυπριακού προβλήματος. Βρισκόμαστε στη διαδικασία στελέχωσης της νέας κυβέρνησης, κάποια από τα νέα άτομα, θα πρέπει ακόμα να επισημοποιηθούν. Αναμένουμε σήμερα κιόλας να επιβεβαιωθεί το όνομα του επόμενου Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είναι ενήμερος για το θέμα της Κύπρου, όπως και ο κ. Ρος που ενώ περιμένει τον διορισμό του στη θέση του Υπουργού Εμπορίου, είναι γνώστης του θέματος.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τις δυνατότητες  που δίνει η στήριξη της νέας κυβέρνησης στο θέμα.

Οι ΗΠΑ, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουμε φυσικά έντονο ενδιαφέρον για την επίτευξη λύσης και επιθυμούμε να είμαστε υποστηρικτικοί, όπως επίσης είμαστε πρόθυμοι να συμμετέχουμε ενεργά στον κατάλληλο χρόνο για το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταστεί μέρος της διαδικασίας ή των διεργασιών για την επίλυση του προβλήματος.

Αβέρωφ Νεοφύτου:

Θέλω να χαιρετίσω την θέση της αμερικανικής κυβέρνησης όπως έχει εκφραστεί από την πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, ότι οι ΗΠΑ ως χώρα μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν την καλή διάθεση να συμμετέχουν στην συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας για το κυπριακό, στον κατάλληλο χρόνο.

Αυτό είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό και θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού, αυτή την θέση η οποία έχει μόλις εκφραστεί από την πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο. 

*Η πρέσβειρα των ΗΠΑ προέβη στις δηλώσεις της στην Αγγλική γλώσσα. Οι δηλώσεις αυτούσιες, βρίσκονται στο οπτικοακουστικό υλικό.