Μία Κίνα, μία Κύπρος

09 Δεκ 2016

Δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την συνάντηση με Αντιπροσωπεία της Κυβέρνησης Κίνας, συνοδευόμενη από τον Πρέσβη της Κίνας στη Λευκωσία, κ.  Huang Xingyuan.

Μόλις ολοκληρώσαμε μια εποικοδομητική και σημαντική συνάντηση με αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Κίνας και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας .

Είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε την κινέζικη αντιπροσωπεία για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ευχαριστήσαμε για την στήριξη την διαχρονική της Κίνας στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Μια στήριξη βασισμένη σε αρχές για μια ενωμένη Κύπρο, χωρίς ξένες επικυριαρχίες. Και ζητήσαμε από την αντιπροσωπεία και επαναβεβαιώσαμε την θέση της δικής μας πλευράς, ότι εμείς θέλουμε στην διεθνή  διάσκεψη και την παρουσία των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Κίνα όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ένα από αυτά τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Εξέφρασαν την στήριξη τους στις  προσπάθειες επίλυσης  του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας την γνωστή θέση : Μία Κίνα, μία Κύπρος. 

Γινόμαστε κατανοητοί και η Κίνα είναι υποστηρικτική στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού γιατί και αυτοί αντιμετωπίζουν πέραν των άλλων και το πρόβλημα με την Ταϊβάν. 

Θεωρώ ότι αυτές οι συναντήσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο γιατί μας δίνεται η ευκαιρία και της ενημέρωσης αλλά και της επαναβεβαίωσης εκ μέρους των αντιπροσωπειών με τις οποίες συναντιόμαστε της στήριξης τους στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ερώτηση: Για εσάς τίθεται θέμα να στείλει πρόσκληση ο Γενικός  Γραμματέας στα μόνιμα μέλη; Θεωρείται ότι αυτό το θέμα έχει λυθεί; Χθες απαντώντας στην ανακοίνωση των πέντε κομμάτων όσον αφορά την πρόσκληση των μονίμων μελών του Συμβουλίου ασφαλείας να συμμετάσχουν στην διάσκεψη φαίνεται αυτό ακριβώς γίνεται λογικά και συστηματικά εδώ και καιρό. Πως βλέπετε να εξελίσσεται;

Κοιτάξτε η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε την παρουσία των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως και την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι θέμα το οποίο τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχοντας την ξεκάθαρη θέση της δικής μας πλευράς εκτιμούμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πάρουν την σωστή απόφαση για την συμμετοχή τους. 

Ερώτηση: Η επίσκεψη του Προέδρου Ολάντ  πιστεύετε ότι θα στείλει ένα πιο σαφές μήνυμα προς την κατεύθυνση  αυτή;

Είναι γεγονός ότι τουλάχιστον από τις επαφές που έχουμε στο επίπεδο των Πρεσβευτών. Οι δύο χώρες με την πιο ξεκάθαρη θέση και θέληση τους να συμμετέχουν στην διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό είναι η Γαλλία και η Ρωσία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έτσι και αλλιώς θα είναι εκεί λόγω του ότι είναι και εγγυήτρια δύναμη και η Κίνα και με την σημερινή μας συνάντηση δεν ακούσαμε ότι έχουν αντίρρηση.