Συνάντηση Αβ. Νεοφύτου με τον Πρέσβη της Ρωσίας

01 Δεκ 2016

Δηλώσεις Προέδρου ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μετά από συνάντηση Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο κ. Stanislav Osadchy

Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Ρώσο Πρέσβη τις εξελίξεις στο κυπριακό αλλά και διμερή θέματα που αφορούν τις δύο μας χώρες. Είναι γνωστές οι πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσίας.

Συζητήσαμε τις τρέχουσες εξελίξεις και είναι κοινή θέση και ευχή όλων, να βρεθεί τρόπος να επαναρχίσει ο διάλογος για να μπορέσουμε αν είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη λύση που θα επανενώνη την Κύπρο και θα δημιουργήσει ένα πυλώνα σταθερότητα στην περιοχή.

Ερώτηση: Υπάρχουν και κόμματα που ζητούν την ενεργότερη εμπλοκή όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας πέραν των ΗΠΑ. Υπάρχει πρόθεση από τον ΠτΔ επίσημα να εμπλέξει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας;

Δεν είμαι ο ΠτΔ. Ως πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού θα απαντήσω πως είναι ευπρόσδεκτή η οποιαδήποτε στήριξη από χώρες που έχουν επιρροή πάνω στην Τουρκία, να προσπαθήσουν να στείλουν τα μηνύματα ότι στο 2016, σε αυτή την εποχή που ζούμε δεν μπορούν να υπάρχουν και να συνεχίσουν να υπάρχουν άλυτα προβλήματα.  

Ερώτηση: Επίσημα; Η θέση σας σαν ΔΗΣΥ;

Εμείς βλέπουμε θετικά την οποιαδήποτε στήριξη από φίλες χώρες.

Ερώτηση: Αντιλαμβανόμαστε ότι το 2016 έχει παρέλθει. Θα είναι με τον νέο χρόνο ή υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για εξελίξεις εντός Δεκεμβρίου;

Κοιτάξτε, το είπα χιλιάδες φορές, θα το επαναλάβω. Σε αυτά τα ζητήματα εξαρτάται αν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση. Από κει και πέρα δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε σε διαδικασίες που δημιουργούν από μόνες τους αδιέξοδα.

Ερώτηση: ο κ. Ακκιντζί δήλωσε χθες ότι και να επιστρέψει στο τραπέζι χωρίς ημερομηνία πενταμερούς αυτό δεν θα οδηγήσει πουθενά 

Την ώρα που όλοι προσπαθούν, εντός και εκτός Κύπρου, να βρεθεί ο τρόπος επανέναρξης του διαλόγου, που εμείς το δηλώσαμε εξ υπαρχής, δεν θεωρούμε ότι υπήρξε ναυάγιο ούτε κατάρρευσης των συνομιλιών. Υπήρξε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και γίνεται προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου. Όσα περισσότερα λέγονται δημόσια τόσο δυσκολεύουν αυτή την προσπάθεια. Εμείς θα είμαστε φειδωλοί στις δηλώσεις. Δηλώνουμε έτοιμοι να στηρίξουμε την προσπάθεια που καταβάλλεται για να υπάρχει η επανέναρξη του διαλόγου το συντομότερων δυνατόν.

Ερώτηση: Επειδή αρχίσατε τελευταίως ένα διάλογο, ένα κύκλο επαφών με τουρκοκυπριακά κόμματα, που κινούνται οι προθέσεις τους;

Οι συναντήσεις μας συνεχίζονται και επισήμως και ανεπισήμως. Προσπαθούμε με όλους τους τρόπους να κρατούμε κανάλια επικοινωνίας για να συμβάλουμε όλοι, στα μέτρα του δυνατού για να βρεθεί ο τρόπος επανέναρξης του διαλόγου.

Ερώτηση: Επίσημα θα υπάρχει κάποια άλλη συνάντηση;

Όλες οι επίσημες συναντήσεις ανακοινώνονται επισήμως.

Ερώτηση: ο νέος πλανητάρχης, ο κύριος Τραμπ διόρισε τον κύριο Ρος στην θέση του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Κύπρο;

Θα σας πω πόσο σημαντικό είναι το Υπουργείο Εμπορίου στις ΗΠΑ. Το πλέον σημαντικό για μένα. Έζησα στην Αμερική, γνωρίζω λίγα πράγματα αλλά η οικονομία της Αμερικής στηρίζεται στο εμπόριο. Εάν είναι τελεσίδικο, ο κύριος Ρος αναλαμβάνει ένα από τα πλέον σημαντικά πορτοφόλια στην Αμερικανική κυβέρνηση. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Να το ξεκαθαρίσουμε, γιατί εδώ στην Κύπρο δημιουργούμε κάποιες εικόνες καμιά φορά εξωπραγματικές. Δεν θα είναι υπουργός εμπορίου για την Κύπρο επειδή έτυχε όταν ήταν στον ιδιωτικό τομέα έκανε μια επένδυση, σημαντική μεν, στην Τράπεζα Κύπρου. Θα είναι υπουργός εμπορίου για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Απ’ εκεί και πέρα όμως είναι πάρα πολύ θετικό για την Κύπρο να υπάρχει ένας Υπουργός, όχι σε οποιαδήποτε χώρα, μιλάμε για τις ΗΠΑ, που θα έχει, (με την επιφύλαξη μέχρι τον διορισμό και την έγκριση, δεν είναι μόνο η πρόθεση πρέπει να υπάρξει τελική απόφαση ότι αυτός θα είναι και ότι θα εγκριθεί και από το Κογκρέσο). Λέω λοιπόν, πως αν τελικά έτσι θα είναι τα πράγματα θα είναι ένας άνθρωπος στο πλέον σημαντικό υπουργείο των ΗΠΑ, που γνωρίζει την Κύπρο, που γνωρίζει τις προοπτικές. Και θεωρώ ότι μπορούμε να κερδίσουμε ως χώρα με την σωστή σχέση που πρέπει περαιτέρω να χτίσουμε, που έπρεπε ήδη να χτίσουμε και χωρίς να είναι υπουργός εμπορίου, ως σημαντικός οικονομικός και επιχειρηματικός παράγοντας. 

Οφείλαμε και θεωρώ ότι είχαν γίνει οι επαφές και ο διάλογος και η σχέση (σ.σ. προς αυτή την κατεύθυνση) γιατί τέτοιοι παράγοντες και εκτός πολιτικής είναι πάρα πολύ σημαντικοί για χώρες όπως είναι η Κύπρος μας και κυρίως σε αυτή την περίοδο που βρίσκεται. Της ανασυγκρότησης και της περεταίρω οικονομικής ανάπτυξης.