Νομοθέτημα με κοινωνική προσέγγιση: Καθυστερημένοι φόροι μέσω 60 δόσεων

01 Δεκ 2016

Δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ και Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου σχετικά με την κοινή Πρόταση των κομμάτων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο κράτος με δόσεις 

  •  Θα δίδεται η δυνατότητα σε πολίτες, νοικοκυριά, μικρομεσαίους, επιχειρήσεις να πληρώσουν τις καθυστερημένες οφειλές τους σε φορολογίες μέχρι και σε 60 μηνιαίες δόσεις

  •  Είναι ένα πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό βήμα και ένα πάρα, πάρα πολύ κοινωνικά δίκαιο Νομοθέτημα 

Υπάρχει μια κοινή πρόταση όλων των κομμάτων και μετά από την υποβολή πρόταση από το ΔΗΚΟ στο τέλος του 2015 αλλά και με την θέληση της κυβέρνησης για να υπάρξει ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αυτό αφορά δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, κύπριους φορολογούμενους και κυπριακές εταιρείες, που έχουν καθυστερημένους φόρους. Είτε στο φόρο εισοδήματος, είτε στον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, είτε στον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, είτε στον φόρο κληρονομίας, είτε στα τέλη για την άμυνα, είτε καθυστερημένες πληρωμές για τον φόρο προστιθέμενης αξίας. (Με αυτή την πρόταση) Θα τους δίνεται η δυνατότητα να πληρώσουν τις καθυστερημένες οφειλές τους μέχρι και σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Όσων βρίσκονται οι υποθέσεις τους στα δικαστήρια, εάν υποβάλουν πρόταση με βάση αυτό τον νόμο, αμέσως και σε συνεργασία η πολιτεία με τον Γενικό Εισαγγελέα θα αποσύρουν τις ποινικές αγωγές, δεδομένου ότι βρούνε συμφωνία στην αποπληρωμή των καθυστερημένων φόρων (με ρύθμιση) μέχρι και 60 μηνιαίες δόσεις. Υπάρχει πρόνοια στην κοινή πρόταση νόμου, ότι εάν κάποιοι θα μπορούσαν, και αυτό θα το διευκρινίσει με εγκύκλιο ο Έφορος Φόρου Εισοδήματος και ΦΠΑ, του οποίου του δίδει την δυνατότητα ο νόμος και είναι ξεκάθαρο αυτό, να το γνωρίζουν οι πολίτες, ότι λοιπόν αν κάποιοι φορολογούμενοι ή εταιρείες θα μπορούσαν να εξοφλήσουν το σύνολο των οφειλομένων φόρων, θα μπορούν να τύχουν μιας ολικής απαλλαγής από τόκους και επιβαρύνσεις.

Είναι ένα πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό βήμα αφού η Βουλή και όλα τα πολιτικά και κοινοβουλευτικά κόμματα σε συνεργασία με την κυβέρνηση κατανοούμε τους δύσκολους καιρούς και δίδουμε την ευκαιρία στους φορολογούμενους, να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, αποφεύγοντας τον κίνδυνο της φυλάκισης. Πόσοι συμπατριώτες μας βρέθηκαν προ του κινδύνου να καταδικαστούν σε φυλάκιση για οφειλόμενες υποχρεώσεις προς το κράτος;

Είναι ένα πάρα, πάρα πολύ κοινωνικά δίκαιο νομοθέτημα και στέλνει και ένα μήνυμα ότι μπορούμε, παρά τις διαφορές μας, όλες οι πολιτικές δυνάμεις μαζί με την κυβέρνηση, να βρίσκουμε τρόπους που θα απαλύνουμε τα προβλήματα. από την άλλη να σας πω και κάτι; Στο τέλος θα βγει κερδισμένο και το κράτος. Γιατί μόνο με αυτούς τους τρόπους θα μπορεί να πάρει το λαβείν του το κράτος. Από την μια είναι μια κοινωνική προσέγγιση για δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενος και από την άλλη το κράτος θα μπορέσει να αρχίσει να εισπράττει σημαντικά ποσά από αυτά που είναι στα κρατικά δεφτέρια ως φόροι απλήρωτοι.

Ερώτηση: Θα έχει άμεση ισχύει μετά την ψήφιση του;

Βεβαιότατα, με την δημοσίευση (σ.σ. του Νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα). Είναι κάτι το οποίο αν δεν ήταν οι εξελίξεις στο κυπριακό, θα ήταν το πρώτο θέμα για σειρά ημερών. Είναι κάτι εξαιρετικά ριζοσπαστικό και κοινωνικά δίκαιο.

Ερώτηση: Γνωρίζουμε ποιος είναι ο αριθμός των ατόμων ή των εταιριών που θα μπορούσαν να ωφεληθούν;

Δεκάδες χιλιάδες. Μιλάμε για οκτώ - εννέα διαφορετικούς φόρους.

Ερώτηση: Να διευκρινίσουμε κάτι για αυτούς που θα απαλλαγούν από τους τόκους. Πέστε ότι ένας χρωστά 1000 ευρώ, αυτός που θα μπορέσει να τα πληρώσει απευθείας θα απαλλαγεί από τους τόκους;

Κάποιος που χρωστά 1000 ευρώ και τα χρωστά για παράδειγμα τα τελευταία δέκα χρόνια ή τα τελευταία οκτώ χρόνια, μπορεί τα 1000 ευρώ να έγινα δύο και δυόμιση χιλιάδες ευρώ. Εάν μπορέσει και τα πληρώσει σε μερικούς μήνες, θα βγει εγκύκλιος από τον έφορο, θα πληρώσει μόνο τα χίλια ευρώ. Εάν είναι με δόσεις, αναλογικά με το πόσο θα είναι η επιλογή των δόσεων, θα τυγχάνει ανάλογης μείωσης των επιβαρύνσεων. Σας λέω είναι κάτι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό, που πέρασε απαρατήρητο σχεδόν και θέλω να υπογραμμίσω και να ευχαριστήσω και δημόσια όλους τους συναδέλφους και όλα τα πολιτικά κόμματα για αυτή την κοινή προσπάθεια. Πέραν από τις αψιμαχίες και τα κοντραρίσματα, μπορούμε συνεργαζόμενοι να κάνουμε και κάποια πράγματα θετικά για τους πολίτες.   

Ερώτηση: Θα αναπνεύσουν θεωρείτε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η οικονομία θα…

Σημαντικότατα. Μα τα ωφέλει θα είναι πολλαπλάσια. Ξέρετε τι σημαίνει για μια μικρομεσαία επιχείρηση να του φύγει ο βραχνάς, που δεν είναι μόνο ο βραχνάς ότι χρωστά, που τρέχει στα δικαστήρια, να κινδυνεύει να πάει φυλακή για τις καθυστερημένες οφειλές.